Blog

Google Search Generative Experience (SGE): de nieuwe manier van zoeken

O-Rouge Case
Met de Search Generative Experience (SGE) combineert Google de huidige manier van zoeken met AI (Artificial Intelligence). Je zal dus niet meer door verschillende websites hoeven te bladeren om informatie te vinden. Met SGE krijg je meteen een specifiek antwoord op je vraag.

Hoe werkt Search Generative Experience?

Wanneer je een zoekopdracht invoert, gebruikt Search Generative Experience AI om de context van je vraag beter te begrijpen. In plaats van alleen een lijst met links te tonen, kan het AI-systeem een samenvatting geven van de informatie die je zoekt, vaak direct in de zoekresultatenpagina.

Search Generative Experience kan ook complexere vragen beantwoorden door relevante informatie uit meerdere bronnen te combineren. Als je bijvoorbeeld een complexe vraag stelt, kan het een gedetailleerde en samengevoegde reactie geven die aspecten uit verschillende websites samenbrengt.

Bijvoorbeeld: Eerst zou je voor een bruiloft met de dresscode “summer chic” zoeken naar “lange jurk kleur”. Om vervolgens een selectie te maken uit de jurken die getoond worden. Met de komst van SGE in Google zou je kunnen zoeken naar “ik zoek een lange jurk voor een bruiloft met de dresscode summer chic”. Dan weet Google automatisch dat het niet de bedoeling is om wit te dragen op een bruiloft en zal hij advies geven met linkjes van jurken die het beste overeenkomen met je wensen, met een uitgebreide uitleg erbij.

Bovendien biedt SGE vaak interactieve elementen, zoals vervolgvragen of suggesties voor gerelateerde zoekopdrachten, waardoor je dieper kan ingaan op het onderwerp zonder steeds nieuwe zoekopdrachten te hoeven invoeren. Naast tekst gebruikt SGE afbeeldingen, grafieken en andere visuele elementen om de informatie duidelijker en aantrekkelijker te maken.

Uitdagingen van Search Generative Experience

Eerst en vooral: betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Er bestaat een risico op onjuiste informatie wanneer gegevens uit diverse bronnen worden samengevoegd. Daarnaast zit de uitdaging hem ook in het potentieel verlies van het organische verkeer van de websites. Als de gebruikers het antwoord meteen krijgen voorgeschoteld, zullen ze waarschijnlijk niet meer de noodzaak hebben om een website daadwerkelijk te bezoeken.

Aangezien SGE een groot deel van de bovenkant van de Google SERP (Search Engine Results Page) zal innemen, blijft het des te belangrijker om te zorgen dat je website goed staat op het gebied van SEO. Dat om hoog in de zoekresultaten te blijven en om kans te maken uitgelicht te worden met SGE. Uiteraard kunnen wij je daarin ondersteunen.

Wat is het verschil tussen ChatGPT en SGE?

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is ontworpen voor natuurlijke, mensachtige gesprekken met gebruikers. Het is geschikt voor het beantwoorden van vragen, geven van uitleg en creëren van content zoals verhalen en essays. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen zoals klantenservice, persoonlijke assistentie en educatieve hulpmiddelen.

Google SGE is daarentegen een uitbreiding van de traditionele zoekfunctie van Google en maakt gebruik van generatieve AI om de zoekervaring te verbeteren. Het doel van SGE is om gebruikers niet alleen relevante zoekresultaten te bieden, maar ook uitgebreide en samengestelde antwoorden die direct inspelen op de zoekopdracht. Dat is bijzonder nuttig bij het onderzoeken van onderwerpen waarbij context en een samenvatting van verschillende standpunten belangrijk zijn.

Kortom: terwijl ChatGPT draait om doorlopende dialoog en persoonlijke assistentie, richt Google SGE zich op het efficiënt verstrekken van samengevatte informatie vanuit verschillende bronnen.

Wat betekent het voor SEO en SEA?

Het zoekgedrag van webgebruikers is sterk aan het veranderen sinds de opkomst van AI. De webgebruiker begint steeds meer in te zetten op longtail zoekwoorden, doordat de queries die ze nu invullen in Google dezelfde zijn als die bij ChatGPT. Dat betekent dat er zowel voor SEA als SEO aanpassingen moeten worden doorgevoerd om relevant te blijven en gevonden te worden in Google. Een van de belangrijkste redenen voor deze verandering in zoeken, is dat AI-gestuurde zoekopdrachten (SGE) meer natuurlijke taal en complexe vraagstellingen begrijpen. Gebruikers zijn daardoor geneigd om langere en specifiekere zoekopdrachten te gebruiken, in plaats van generieke termen.

Wat dat concreet betekent voor content creators? Zij richten zich best op het creëren van diepgaande en informatieve content die inspeelt op zulke specifieke zoekopdrachten. Het optimaliseren van content met longtail zoekwoorden kan helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten. Daarnaast dienen bedrijven hun SEA-strategieën aan te passen door te focussen op advertenties met zulke specifieke zoektermen en landingspagina’s. Want dat leidt tot een hogere relevantie en betere klikfrequenties, aangezien de advertenties nauwkeuriger aansluiten bij de intenties van de gebruikers.

De opkomst van AI dwingt dus zowel SEO- als SEA-professionals om hun strategieën te herzien en zich aan te passen aan the new way of searching van de gebruikers. Door de focus te verleggen naar longtail zoekwoorden, concrete antwoorden en meer gepersonaliseerde content, kunnen bedrijven hun zichtbaarheid en relevantie in zoekmachines behouden en zelfs vergroten.

Wanneer gaat SGE live?

Terwijl SGE bij ons nog niet beschikbaar is (of toch nog niet officieel), kunnen andere landen de efficiënte zoekmachine al uitgebreid uittesten. Google bracht zijn grote AI-upgrade namelijk al in bètaversie uit in de Verenigde Staten en 120 andere landen. Google zegt niet waarom het SGE (nog) niet in Europa lanceert, maar vermoedelijk heeft dat te maken met Europese wetgeving rond verwerking van data. Nog even afwachten dus!

Net nu deze grote verandering eraan komt, is het nog belangrijker dat alles op je website goed staat ingesteld op vlak van SEO én dat je advertenties juist zijn opgebouwd. Wij kijken graag met je mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor.

Google Consent Mode V2: De nieuwe standaard voor privacy binnen Google Ads

Google Consent Mode V2: De nieuwe standaard voor privacy binnen Google Ads

Hoewel het er al een tijd aan zat te komen, is het nu zeker: Google neemt verdere stappen om gebruikersprivacy te waarborgen voor browser Chrome. Dat doet het door Consent Mode V2 verplicht te maken voor domeinen die de advertising services van Google gebruiken. In deze blog duiken we dieper in de allernieuwste privacy-update van de populairste zoekmachine ter wereld.

Digitong at #STE in Utrecht

Digitong at #STE in Utrecht

Bakken inspiratie opdoen in Utrecht? Dat hoef je ons geen twee keer te vragen. De 8ste editie van SocialToday – het grootste event van de Benelux over content, storytelling, selling en advertising via social media – was dan ook dé ideale uitvalsbasis voor ons. Jup: het was mega interessant, en dan vooral de expertsessie van Marlou Leenders over de case van gemeente ‘s-Hertogenbosch. Enter: Hero, Hub en Hygiene.

Digitong bekroond tot grootste speler in Google Ads

Digitong bekroond tot grootste speler in Google Ads

Het Digital Champions Team van Google heeft zijn winnaars bekend gemaakt. Hoewel er veel grote kanshebbers waren, scandeerde de jury maar één naam in koor: Cedric Trekels van Digitong – de grote winnaar wereldwijd én van de Benelux. Alsof dat nog niet genoeg wow-factor schreeuwt, maken collega’s Sid Paulus en Billy Ballet de top drie van de Benelux compleet met een tweede en derde plaats. Op wereldniveau behalen ze alle drie een plek in de top 50 van Google. En óf we daar heel trots op zijn! 

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

Michiel
Marketing Specialist

Er moeten zowel voor SEA als SEO aanpassingen doorgevoerd worden om relevant te blijven én gevonden te worden in Google.

Marketing

Online marketing, dat is dé manier voor meer klanten en meer omzet en je krijgt meer relevante bezoekers voor je website. Digitong is Google Premier Partner en behoort tot de top 20 online marketingbureau’s in België. We weten als geen ander dat digitale Marketing overweldigend kan zijn. Het goede nieuws is dat we je kunnen helpen. Ontdek hoe we werken.